Collectiehouder
Cor Laurens
Zangvogelstraat 56
4451 CE Heinkenszand
Wilt u meer weten over onze collectie(s) of de collectie(s) bezoeken, neem dan contact op!
0113 403455
06 53258947
info@passiebloem.nl
www.passiebloem.nl
Collectie
Passiflora
- actinia*
Een van de soorten die vrij vroeg in het voorjaar z’n bloeiperiode heeft, doorgaans in maart. Kan een korte vorstperiode doorstaan. Geschikt voor de koude kas. Licht geurende, witte bloem van 7cm met lichtblauw/wit gestreepte corona.
- acuminata
Moeilijke soort om te kweken. De lichtviolet/blauwe bloemen nog niet gezien.
- adenopoda*
Een soort met een uitzonderlijk ruig behaard blad, dat kleeft aan je kleding en schuurt aan je blote huid. In de natuur ontwikkeld als bescherming tegen vraatzuchtige rupsen. Eén keer gebloeid in de 10 jaar dat de soort in de collectie is.
- alata
- alata JV
De botanische soort met kleinere bloemen (7 cm) en een lichter violet gestreepte corona.
- alata var.
Deze variëteiten zijn onder de namen ‘Caravaglia‘,’Shannon’ en ‘Tiger stripes‘ in omloop. Alledrie afkomstig uit Florida (U.S.A.). Waarschijnlijk gaat het hier om hybriden. Bloei nog niet waargenomen.
- alba (zie subpeltata)
- allantophylla
Een van de kleinst bloeiende Passiflora’s. Geelgroen 1 cm. Goed te kweken als hangplant.
- alnifolia*
Pas sinds kort in de collectie. Zaden afkomstig uit W-Venezuela. Als beschreven: kleinbloemig. Paarswitte bloem en geeloranje corona.
- ambigua
Tropische, moeilijk te kweken soort uit de groep alata, pergrandis etc. Wordt wel gekweekt voor de vruchten.
- amethyst
Ook wel ‘Lavender Lady’ genoemd. Het is nog onduidelijk of het hier gaat om een botanische soort of een hybride. Goed als kuipplant te houden. Rijke bloei in de zomer met paarse stervormige bloemen en daarom al veel aangeboden in de tuincentra. Wordt omschreven als matig winterhard, dus kweken in de volle grond is bet proberen waard.
- amethystina
Prachtige, zwak geurende paarse bloem (7 cm). Bloeit voornamelijk in het najaar. Doorgaans te laat om in de kas vruchten te kweken.
- amethystina 2 ‘long peduncle’
De uitzonderlijke lange bloemsteel (zo’n 15 cm) was voor mij aanleiding er kruisingen mee uit te voeren. Het eerste prachtige resultaat met een wilde vorm van caerulea bracht: ‘Purple Haze’. Heel bijzonder ook is de lange kafnaald.
- amoena
Deze uit Frans Guyana afkomstige soort heeft wel een heel bijzondere bloeiwijze: onder aan de stam ontwikkelen zich de knalroze bloemen, in trossen of enkel. onbekend is welk dier voor de bestuiving zorgt. Tropisch, dus warm en vochtig.
- ampullacea
Vaak verward met de witte variëteit van P. matthewsii. Uit de groep tacsonia, dus het hele jaar koel en vochtig kweken. De witte bloemen zetten alleen vrucht bij kruisbestuiving.
- anfracta
Zuiver witte bloem, relatief klein blad heeft wel een aparte vorm.
- antioquiensis*
Zeldzaam in collecties, aangezien de kweekomstandigheden het hele jaar koel en vochtig dienen te zijn. De hybride ‘Exoniensis‘ is onterecht onder de naam P. antioquiensis in omloop. Door de fantastische bloeiwijze blijft het een uitdaging om deze soort te proberen: de bloemen hangen aan een meterlange (!) bloemsteel, rozerood van kleur (14 cm).
- apetala
Een van de uiterst kleinbloemige soorten. Wordt wel gekweekt voor het mooi getekende blad.
- arborea
Behoort tot de groep astrophea. Net als bij de andere boomsoorten is het blad gigantisch: tot 1 meter in lengte, ovaal van vorm. De bloemen veelal wit met een geeloranje corona, vaak in trossen bloeiend. In cultuur kan hij Is winters zijn blad wel laten vallen, maar loopt in het voorjaar weer uit. Tropisch.
- aurantia*
Een van de weinige soorten die afkomstig is uit Australië. Een bijzonderheid is dat de rechtop staande bloemen 3 dagen open staan. Geeloranje, in de zomer verkleurend naar rood. Na introductie enige jaren geleden al bijzonder populair geworden. Dit vanwege de rijke bloei, reeds als jonge plant.
- auriculata
Wijd verspreid in tropisch Zuid-Amerika. Belangrijke voedselplant voor rupsen van de heliconiusvlinders. om de paar maanden een flush bloom: honderden zwak geurende bloemen binnen 2 dagen aan een volwassen plant, veelal in tros. De kleur is groengeel/bruin (3 cm).
- bicornis
Sinds kort in de collectie. Verdere gegevens ontbreken nog.
- biflora
In Midden- en Zuid-Amerika wijd verbreid met variabele bladvorm. De witte bloem met oranjegele corona verschijnt in paren vanuit de bladoksel (= biflora). Belangrijke waardplant voor de heliconiusvlinders.
- boenderi*
Minuscuul geelgroen bloemetje, rijkbloeiend en makkelijk uit zaad te kweken. Het blad is werkelijk prachtig getekend met heldergele stippen. Genoemd naar de oprichter van de P.S.I. (Passiflora Society International): Ron Boender, ook beheerder van Butterflyworld Florida, U.S.A.
- brevipes
Kleine groenwitte bloemen in de zomer, wordt weinig gekweekt.
- buchtienii
De vraag is of het hier om de echte soort gaat of om een hybride.
- caerulea
- caerulea wild
Een wilde variëteit uit Brazilië met sterker geurende en donkerder gekleurde bloemen dan de traditionele caerulea.
- caerulea ‘Constance Eliott’
- capsularis
- ciliata
Een vorm van P. foetida waarvan het blad iets minder behaard is.
- cincinnata
Er zijn verschillende vormen van cincinnata in cultuur. Deze vorm is makkelijk te kweken en bloeit als volwassen plant van het voorjaar tot laat in het najaar en is zelfbestuivend. Lichtgeurende, lilaroze bloem (7 cm).
- cincinnata dark pollen
Een variëteit met een donkerrood/paarse corona die de rest van de zwak geurende bloem bedekt, wat hem een bizar uiterlijk geeft. Er zijn 2 variëteiten in de collectie die hoofdzakelijk verschillen in bloemgrootte.
- cincinnata Venezuela*
Een pas geïntroduceerde variëteit uit Venezuela met meer blauwgekleurde corona.
- cinnabarina
- cirrhiflora
Alweer een heel bijzondere soort uit de Guyana’s, dus tropisch. Minimum temperatuur 20C! Moeilijk uit stek te vermeerderen. In Europa nog zeldzaam. Kleur: geel/oranje (6 cm).
- citrifolia*
Frans Guyana – tropisch. Blad lijkt op dat van een citrus, dus hard en glanzend. Verdere gegevens nog onbekend.
- citrina
Enkele jaren geleden geïntroduceerd in Europa en relatief veel aangeboden. Rijkbloeiend met gele opstaande bloemen (4 cm). Er is één kloon in omloop.
- coccinea
- coccinea EG Guyana
- colinvauxii
Een van de twee enige soorten die groeit op de Galapagos eilanden (P. foetida is de andere). De 4 cm grote fletse bloemen geuren heerlijk zoet. Wellicht de sterkstgeurende passiebloem! Rijke bloei in de zomer.
- complanata (syn. planifolia)
Apart vanwege de platte behaarde stengel en het grote behaard blad
- conzattiana
Rijkbloeiend in de zomer. De bloemen zijn echter te klein cm echt interessant te zijn. Kleur: groenwit/oranje (1 cm).
- coriaeca
- coriacea Costa Rica
Deze vorm uit Costa Rica is zelfbestuivend. De bladeren zijn egaal groen. Een prachtig gezicht als de trossen vruchtjes (rond 2 cm) rijp zijn. Sterk gelijkend op een tros donkerpaarse druiven.
- costaricensis
Deze soort uit Costa Rica heeft cen sterk behaard, hard en dun blad. Moeilijke bloeier (bloem wit).
- crassifolia zie menisperimifolia
- crenata*
Een kortgeleden ontdekte soort uit Frans Guyana. Prachtig hagelwitte bloem met helderpaarse corona, bloeien in trossen. De lekkerste vrucht die er is. Deze soort is voor mij absoluut de nummer 1. Tropisch.
- crispolanata
Soort uit de groep tacsonia met oranjeroze bloemen. Moeiiijk in cultuur.
- cuneata*
Uit zaad gekweekte soort uit Venezuela. De bleekgekleurde bloemen hebben een grootte van 3 cm.
- cuprea*
Bijzonder vanwege de donkerrode bloemen met uiterst dunne bloemblaadjes (5 cm). Bloem geurt zwak. Het blad is klein en ovaal van vorm.
- cyanea
Het bijzondere van deze soort zijn de oksel schutblaadjes die uitlopen in een feloranje uiteinde. De bloemen zijn wit/blauw. Moeilijk te kweken, dus zeldzaam.
- cuspidifolia
De soort met het ’toegespitste’ blad. De groenwitte bloemen zijn relatief klein en het blad is prachtig getekend.
- deltoifolia
Pas in de collectie, afkomstig uit Ecuador. Lijkt veel op P. menispermifolia.
- discophora*
Net als P. gracillima heeft deze soort uit Ecuador de bijzondere eigenschap afwisselend klimranken en zuignapes te ontwikkelen om tegen bomen op te klimmen. De witte bloemen met oranje corona worden gevolgd door knalrode vruchten.
- edulis var. possom purple
P. edulis wordt wereldwijd gekweekt voor de vruchten. De laatste 10 jaar zijn veel nieuwe variëteiten geselecteerd, deze geeft heerlijke paarse vruchten. Zwakgeurende bloemen.
- edulis ‘Norfolk’
De bloemen van edulis lijken veel op elkaar: Uitzonderlijk is deze witte vorm. De eetbare vrucht is paars. Zwakgeurende bloemen.
- edulis flavicarpa
- escobariana
Zeer zeldzame soort uit Colombia, ontdekt door Linda Escobar. Zij was een van de bekende passiflorataxonomen met Colombia als specialisme. Escobariana is waarschijnlijk in ‘t wild uitgestorven.
- ferruginea zie jatunsachensis.
- filipes
Rijkbloeiende soort met kleine, spitse witte bloemen (1,5 cm).
- foetida hibiscifolia
foetida hirsutissima*
Bloemen zijn relatief groot (5 cm), zwakgeurend en roze van kleur. Vruchten zijn helderrood.
- fuchsiflora zie amoena
- garckei*
Afkomstig uit Frans Guyana. Groot en hard, 3-lobbig blad. Aan de achtterzijde zilvergrijs. De lichtblauwe bloemen bloeien in flush bloom – tropisch.
- gibertii
- gilbertiana
Genoemd naar L. Gilbert, bekende passifloradeskundige uit Texas, U.S.A. Relatief kleine, gele bloem met zwakke maar onaangename lucht. Het blad is mooi getekend.
- glandulosa
Wederom een tropische soort uit de Guyana’s, die daar veel voorkomt. Rode bloemen (12 cm). Belangrijke waardplant voor heliconiusvlinders.
- gracilis*
De éénjarige passiebloem. Makkelijk uit zaad te kweken. Het mooist zijn de felrood gekleurde vruchtjes. Zelfbestuivend.
- gracillima
Een passiflora met een wel zeer speciale bloeiwijze, nl. op de klimranken! De kleine bloemen zijn cremekleurig.
- gritensis*
Na lang wachten sinds kort in de collectie. Deze uit het donkere regenwoud van Venezuela afkomstige soort heeft een rode bloem aan een meter lange hangende steel zoals P. antioquiensis. In dit geval een staande bloem.
- guatemalensis*
Apart vanwege het ronde blad met een paarse achterkant en de platte, ronde bloemknoppen. De bloemen zijn wit met gele corona.
- guazumaefolia*
Sinds kort in de collectie. Afkomstig van zaden uit Venezuela. Prachtig gestreepte rode corona.
- hahnii
Lijkt veel op P. guatamalensis. Achterkant blad minder paars van kleur schutblaadjes vertonen geen zgn. haartjes.
- helleri ‘oaxaca’
In vgl. met helleri een meer 3-lobbig gedeeld blad.
- herbertiana
- hirtiflora
Recent ontdekte soort uit Ecuador met een prachtig getekend ovaal blad.
- holosericea
Bloeit als volwassen plant in de late zomer, maar dan wel massaal. Wit/gele bloemen van 2 em in clusters. Mooie serreplant.
- holosericea jv
Een andere vorm met een dieper en ronder 3-lobbig blad.
- incarnata*
- incarnate alabama*
Apart genoemd op de lijst omdat deze variëteit als een van de weinige uit stek te vermeerderen is.
- incarnata alba*
Een vorm met zuiver witte bloemen.
- jatunsachensis
Gevonden in Ecuador en recent beschreven door M. Schwerdtfeger uit Duitsland. De bekende taxonoom John MacDougal (U.S.A.) had hem al eerder gevonden en hem ferruginea genoemd. Hij heeft echter verzuimd hem officieel te beschrijven. Flush bloomer. Bloem lijkt op P. auriculata.
- jileki
Pas als volwassen plant met zijn grote, ovale, harde bladeren zal deze soort zijn unieke bloeiwijze tonen: witte bloemen (3 cm) die aan 10 cm lange bloemstelen hangen.
- jorrulensis
Donkerrode, spitse bloemen (3 cm). Verschijnen laat in het najaar.
- juliana
Soort is benoemd naar de eerste vrouw van John MacDougal (U.S.A.). Bijna egaal groene bloemen (2 cm).
- kalbreyerii*
Afkomstig uit Venezuela. Donkergroen glanzend blad en enigszins fletse bloemen (4 em).
- karwinskii
Witte, kleine bloem met vooruitstekende corona. In verhouding even groot als zijn blad. De rode stengel is heel decoratief. Geschikt om als hangplant te kweken.
- lancearia
Witte bloemen met een roze hart (3 em).
- lancetillensis*
Recent ontdekt in Belize door onze landgencot Jan Meerman. Groot rond blad en geurende witte bloemen.
- laurifolia
Ook wel watermelon genoemd naar de heerlijke, zoete vruchten waar hij in de tropen voor gekweekt wordt. Blad doet denken aan laurierblad.
- ligularis
- lindeniana*
Een astrophea (boomsoort) uit Venezuela die wel 15 m hoog kan worden. Behoeft kalkhoudende grond.
- lourdesae
In ‘t wild reeds uitgeroeid. John Vanderplank van de N.C.P Engeland heeft deze soort voor uitsterven weten te behoeden. Te zijner tijd zal weer materiaal terug worden geplant.
- lutea
Winterharde soort uit Noord-Amerika. Was de enige soort die in mijn tuin de winter 1996-1997 beeft overleefd. De zomer is echter te kort om hem tot bloeiende plant uit te laten groeien (zie ook P. incarnata).
- macrocarpa
Vaak vergeleken met P. quadrangularis. Zijn ook bijna identiek. Grote zoete vrucht (30 cm), waarvan de dikke schil in de tropen ook wel als groente wordt gegeten.
- macropoda
Soort uit Bolivia waarvan de bloem veel lijkt op die van P. trisecta.
- maculifolia (syn. organensis)
Een van de mooiste soorten wat het blad betreft. Groot, bijna rond, getekend blad met donkerpaarse achterkant. Bloem is klein en minder van belang.
- magnifica
Zeldzaam, prachtige rode bloem en lange, rode, gekrulde corona als bij quadrangularis. Grote witte schutbladen.
- maliformis
Bijzonder zijn de hangende geurende bloemen met grote schutbladen. Bizar van uiterlijk. Ovaal, puntig blad. Eetbare vrucht heeft een dunne, harde schil.
- manicata
Uit de Tacsonia groep. Felrode staande bloemen (8 cm). Moeilijk in cultuur.
- matthewsi*
Uit de Tacsonia groep. Roze staande bloemen (6 cm). Klein, 3-lobbig, blad.
- matthewsii white*
Variëteit van matthewsii met een witte bloem.
- mayarum
Zeldzame soort en moeilijk in cultuur. Tropisch.
- membranacea*
Moeilijk te kweken in de kas. Dat is jammer, want dit is een van de mooiste soorten die er zijn. Prachtig rond, stevig donkergroen blad, paars aan de achterzijde. Bloemknoppen rond en plat, paarsrood van kleur. Bloem zelf is wit.
- menispermifolia
Groot, harig, 3-lobbig blad. Bloemkleur van roze tot paarsviolet (7 cm).
- microstipula
Moeilijk te kweken. Ovaal, dik en hard blad. Kleine witte bloemen met donkerbruin hart in trosjes.
- miersii
Recent in collecties. Klein ovaal blad. Bloem lijkt enigszins op die van P. caerulea, iets kleiner en geurt lekker.
- misera
Apart door de platte stengel en het 2-lobbige, puntige blad. Witte bloem, lijkt op trifasciata.
- mixta*
Veel voorkomende soort uit de tacsonia-groep. Staande bloem heeft een uitzonderlijk lange bloembuis.
- mollissima
- morifolia*
Makkelijk uit zaad op te kweken soort. Belangrijke waardplant voor heliconiusvlinder. Verder niets bijzonders.
- mucronata
Recent in collecties. Fris glanzend, puntig, 1-lobbig blad. Witte staande bloem (5 cm).
- multiflora
Zachtharig, 1-lobbig, puntig blad. Bloeit met trosjes kleine witte bloemetjes.
- murucuja
Nog maar enkele jaren geleden gevonden soort met de pretentie op grote schaal gekweekt te gaan worden. Klein rond blad, en donkerrode bloem (5 cm) met speciale rode bloembuis (in plaats van de corona). Bloeit zeer rijk in het voorjaar.
- naviculata*
Soort uit Argentinië met zwakgeurende, hangende lichtblauwe bloem (5 cm) en relatief klein, 3-lobbig blad.
- nelsonii
Soort uit de groep ambigua. Moeilijk te kweken. Tropisch.
- nephrodes
Uit de groep menispermifolia. 3-lobbig, harig blad. Bloem is roze (6 cm). Flush bloom. Bloeit al als jonge plant.
- nitida*
Tropisch. Heerlijke, zoete, ronde vrucht die feloranje van kleur is. Bloem is wit met paarse corona.
- nubicola*
Recent ontdekt in Venezuela. Nog weinig over bekend.
- obtusifolia
Blad lijkt enigszins op dat van P. coriacea.
- oerstedii*
Blad is 1-lobbig en puntig blad. Zwakgeurende bloem in twee variëteiten, wit en roze (6 cm).
- oerstedii choconiana*
Verschil met oerstedii is het 3-lobbige blad. Bloem iets donkerder.
- organensis zie maculifolia
- pseudo-oerstedii
Blad van deze var. heeft een afwijkende vorm van 2- naar 3-lobbig.
- palmeri*
Sedert kort in collecties. Er bestaan twee varidteiten: een uit Mexico en een uit Belize. 1-lobbig, puntig en harig blad, de bloemkieur is roze. Makkelijk uit zaad te kweken.
- parritae
Soms wel en soms niet in de collectie. Zeer moeilijk in de kas te kweken. Vereist een koel en vochtig klimaat. Voor sommige specialisten de mooiste soort die er is. Het kleine, 3-lobbige, puntige blad valt in het niet bij de grote oranje bloemen (10 cm) met lange bloembuis. Zeldzaam.
- penduliflora
Nog onbekend of het hier gaat om de originele soort. Nog geen bloemen gezien.
- perfoliata
Makkeiijk te houden en ondergewaardeerde soort met apart 2-lobbig blad. Relatief kleine, donker bruinrode bloem (5 cm).
- phoenicea ‘Ruby Glow‘
Geselecteerde variëteit van in ‘t wild verzameld zaad van P. phoenicea. Lijkt op P. alata. De bloem is groter (14 cm) en geurt sterk. Bloei valt in het najaar. Twee oranje klieren op de bladsteel.
- pilosicorona*
Zaden afkomstig uit Bolivia. De vraag is nog of het om de juiste soort gaat. Uit de Tacsonia-groep.
- pinnatistipula*
Ook hier is nog niet bekend of de benaming juist is. Uit de Tacsonia-groep.
- pittieri
Uit de Astrophea-goep. Een boomsoort die, als de omstandigheden er naar zijn, eerder als klimplant groeit. Bloei is als de andere astropheas. Blad is glanzend en wel kleiner. Tropisch.
- planifolia zie complanata.
- platyloba
In dezelfde groep als P. serrulata en P. maliforrnis. Bloem is bizar van uiterlijk met een aparte geur. Het blad is 3-lobbig. Tropisch.
- pulchella
Over deze recent gevonden soort is nog weinig bekend. Het blad is 2-lob- big en spits als hij P. perfoliata.
- punctata
Een van de sterkst geurende soorten. Bloeit pas als volwassen plant. Bloem flets, gespikkeld, corona geeloranje (3 cm). Lijkt sterk op de bloem van P. colinvauxii.
- pyrrhantha
Deze zeldzame soort is sinds kort in de collectie. Behoort tot de groep Aastrophea. De 6 cm grote, oranje bloemen bloeien in trossen.
- quadrangularis ‘panam’
quadrifaria
Uit de groep met P. coccinea en P. vitifolia. Echter dusdanig afwijkend, dat deze rode soort recent als aparte soort beschreven is. Afkomstig uit Brazilië. Tropisch.
- quadriflora
Bolivia. Klein, mooi getekend en spitsig, 1-lobbig blad. De bloem is klein (2 cm), maar wel heel speciaal.
- quinquangularis
Kleine, witroze bloemetjes. Rijkbloeiend in de zorner.
- racemosa*
Een van de toppers en goed te kweken. Bloeit pas als volwassen plant op ‘t oude hout en wel in trossen. De bloem is rood (8 cm). met deze soort is Veel gekruist.
- resticulata
Deze moeilijk te houden soort is afkomstig uit Ecuador. De bloemen zijn bleekroze van kleur (5 cm).
- rovirosea*
Een soort die onderaan de stam op ‘t oude hout bloeit. Bloem is ietwat kleurloos (5 cm). Aantrekkelijk blad.
- rubra
Spits, 2-lobbig, luchtig blad. Bloem wat klein in roze tinten. Vruchtje geribd als bij P. capsularis.
- rubra ‘round fruit’
Deze vorm geeft een rond, kortbehaard vruchtje met rood/witte strepen. Zelfbestuivend.
- rufa*
Wijd verspreid in de Guyana’s. Niet spectaculair. Tropisch.
- sanguinolenta*
De verschillende vormen van deze kleinbloemige soort (5 cm) variëren in kleur van lichtroze naar rozerood. Bossige groei en makkelijk in bloei.
- seemannii*
Niet makkelijk in cultuur. Na 10 jaar in de collectie nog steeds niet gebloeid. Tropisch.
- serratifolia
Bloeit pas als volwassen plant. Donker paarsrode bloem (6 cm). Geurt licht naar aardbeien.
- serrato-digitata
Deze tropische soort heeft een prachtig 7-lobbig, palmachtig blad. De bloem (7 cm) met helder paarse corona heeft in het midden de vorm van een kom en verspreidt een heerlijke geur. Aanrader voor de serre.
- serrato-digitata (Suriname)*
De bloemen van deze variëteit uit Suriname zijn wat kleiner en lichter van kleur.
- serrulata
Vaak verward met P. maliforinis. Deze laatste heeft wat rood in de stengel. Bloem even bizar als P. platyloba
- sexflora*
Een van de weinige soorten die ook in de U.S.A. (Florida) voorkomt. Bloeit met trosjes van 6 (sex) kleine witte bloemeties. In cultuur moeilijk in bloei te krijgen.
- smilacifolia
Recent ontdekt in Ecuador. Verward met P. lancearia. Het mooi gevormde en gestreepte blad is echter duidelijk groter.
- standleyi
Prachtig hoefijzervormig blad. De fletspaarse bloemetjes (3 cm) bloeien aan de toppen van nieuwe uitlopers.
- suberosa*
Wijd verspreid in de tropen. Blad varieert van 1- tot 3-lobbig. De uiterst kleine bloemetjes (1 cm) zijn zelfbestuivend en geven donkerpaarse vruchtjes. De oude stam verkurkt net als hij P. holosericea.
- subpeltata (syn P. alba)
Met witte bloem (6 cm). Zelfbestuivend en makkelijk als eenjarige uit zaad te kweken.
- ‘organensis‘
Al jaren in collecties, maar nog steeds niet juist benaamd. Het blad is 3- lobbig en mooi getekend. Bloem is klein en flets van kleur.
- spec. colombia 1
Enige jaren geleden in Colombia gevonden. Groot, hard blad. Kleine, geurende, witte bloem.
- spec. colombia 2
Recent gevonden. Mooi gekleurd en getekend. 1-lobbig blad.
- spec. ecuador
Recent in Ecuador ontdekt. Klein, spits, 3-lobbig blad. Witte bloem, lijkt op die van P. trifasciata en P. tricuspis.
- spec. ‘watermelon‘
Waarschijnlijk gaat het hier cm P. cuspidifolia. Mooi getekend, spits, I- lobbig blad.
- talamancensis
Hard, driehoekig blad. Kleine witte bloem (4 cm).
- tatei
Groot, harig (bijna) rond blad. Bloem onbekend.
- tenuifolia*
Naam is waarschijnlijk onjuist. Redelijk winterharde soort met op P. caerulea gelijkende bloem, alleen kleiner (5 cm) en wat geler van kleur met mooie spikkels op de bloem. Geeft een kleine, bolle, gele vrucht.
- tetrandra
Enige soort uit Nieuw-Zeeland en de enige passiflora met mannelijke en vrouwelijke planten. Uiterst kleine wit/gele bloemetjes en een klein, spits, 1 -lobbig glanzend groen blad.
- terastilis ovata
Uit de groep met o.a. P. gracillima. Klein ovaal blad.
- trialata
Pas enige jaren geleden nieuw ontdekt in Frans Guyana. Kenmerkend zijn de 3-kantige stengel en de grote schutbladen. De 12 cm grote bloem, lijkt op die van P. alata, behalve dan dat zijn corona wat in de war zit. Tropisch.
- tricuspis
Veel en in allerlei vormen verspreid in de tropen. 3-lobbig, rond blad. Bloem wit (3 cm).
- trifasciata
Waarschijnlijk de door Patrick Worley (U.S.A.) benoemde selectie ‘Amy’ van P. trifasciata. Het 3-lobbige grote blad is prachtig getekend. Relatief kleine, witte bloem (3 cm). Tropisch.
- trisecta
Deze soort heeft als bijzondere eigenschap dat zij ’s nachts bloeit. Wordt dan ook bestoven door vleermuizen. Het blad van de behaarde plant voelt heel zacht aan. Bloem is wit (7 cm) en de helmhokjes wijzen net als bij P. lobata één kant op. Het kommetje in het midden van de bloem is geheel gevuld met nectar.
- tryphostemmatoides zie P. tetrastilis
- tuberosa
De knolvormende passiflora. Kleine groengele-bloemen.
- tulae
Veelbelovende soort met kleine roze bloemen (5 cm) en een buisvormige oranje corona (zie ook P. murucuja). Bloeit rijk in ‘t voorjaar.
- umbilicata
Deze donkerpaars bloeiende soort is vrij zeldzaam, omdat hij moeilijk uit stek te vermeerderen is en er maar één kloon van in omloop is. Matig winterhard.
- urbaniana
Zacht behaard, spitsvormig, 1-lobbig blad en lichtgeurende zachtroze bloemen (5 cm).
- variolata
Roodbloeiende soort uit Frans Guyana. 1-lobbig, donkergroen, spits blad.
- vespertilio
Wijd verspreid in de Guyana’s. Driehoekig, afgerond blad met typische kleine bobbeltjes. Bloem is wit (4 cm).
- vitifolia
- vitifolia ‘scarlet flame’
Een variëteit met kleinere bloemen (11 cm).
- vitifolia (venezuela)
Een variëteit met een bijna witte stamper.
- vitifolia ‘fairchild‘
Een var. uit Panama met een oranje corona en kleiner blad.
- xiikzodz
Prachtig getekend, vleermuisvormig blad uit de groep P. coriacea. Deze soort is afkomstig uit Belize. Vereist kalkachtige grond.
- yucatanensis
Prachtige bloeiwijze aan de toppen van nieuwe scheuten. Witte bloemen met gele corona.
De lijst met kruisingen.
- ‘Anemona’ (CL)
P. actinia x constance eliott. Heeft veel weg van P actinia. Bloeit echter in de zomerperiode. Rond, 3-lobbig blad.
- ‘Belotii’ syn. ‘Eugenie’
alata x caerulea. Oude bekende hybride met geurige, 10 cm bloemen. Populair als kuipplant en relatief veel aangeboden. Blad ziet er Is winters wat gebrekkig uit.
- ‘Decaisneana’
- ‘Star of Clevedon’ (JV)
amethyst x P. caerulea. 3-lobbig blad, bloem stervormig. Wit met korte, paarse corona (7 cm).
- ‘Star of Bristol’ (JV)
amethyst x P. caerulea. Andere vorm uit deze kruising. Bloem is waterig paars van kleur (7 cm).
- ‘Pura Vida’(SK)
amethyst x racemosa. Recente kruising. Deze vorm beeft stervormige, paarsrode bloemen (7 cm).
- ‘Pura Vida’ rood (SK)
amethyst x racemosa. Een meer rozerode vorm uit deze kruising (7 cm). Het 3-lobbige blad is kleiner.
- ‘Marie’ (PW)
amethystina x caerulea x c. eliott. Witte bloem met een donkere corona (7 cm).
- amethystina x cacrulea (CL)
(omgekeerd ‘Purple Haze’). Nieuwe, nog niet benoemde kruising
- ‘Exoniensio’
antioquiensis x mollissima. Oude kruising met grote (14 cm) donkerroze, hangende bloemen. Gemakkelijkst te houden tacsonia.
- ‘Fledermouse’ (PW)
biflora x perfoliata. Paarsrode bloem (4 cm) aan volwassen plant.
- ‘Blue Bouquet’ (PW)
caerulea x amethyst. Recente kruising uit U.S.A. Meer violet dan caerulea.
- caerulea x c. constance eliott (CL)
Twee nieuwe klonen met witte bloemen als c. Constance Eliott. Van belang voor de zaden.
- ‘Purple Haze‘ (CL)
caerulea wild x amethystina 1ong peduncle. Deze kruising begint aan populariteit te winnen dankzij het frisse, donkergroene 3-lobbige blad en de heerlijk geurende prachtig gekleurde caerulea-achtige bloemen (7 cm). Bijzonder lange bloemsteel (15 cm) en ook nog matig winterhard. Wat wil je nog meer?!
- ‘Violacea’
caerulea x racemosa. Er zijn verschillende vormen uit deze oude en bekende kruising. De veel aangeboden ‘Victoria’ met roze bloemen is het bekendst. Door selectle bloeit hij al als jonge plant.
- ‘Violacea’ Victoria 2
caerulea x racemosa. Een donkerder bloem dan Victoria 1. Het blad ziet er minder goed uit en wordt daarom niet meer aangehoden.
- ‘Allardii’
c. constance eliott x quadrangularis. Oude hybride die lijkt op ‘Belotii’. lets kleiner van bloem, meer gespikkeld met een beerlijke geur. Wordt niet meer gekweekt vanwege een lelijk virus in het 3-lobbige blad.
- ‘Blue Carnivall’ (MC)
cincinnata X c. constance eliott. Een kruising van zo’n 10 jaar geleden. De paars en blauw getinte bloem is heel apart (7 cm) van vorm. Bloeit moeilijk.
- ‘Jeeny‘ (Sevcic)
cincinnata x c. constance eliott. In Tsjechië is deze kruising herhaald met een veel beter resultant. Prachtig!
- ‘Jelly Joker’ (CL)
cincinnata x umbilicata. De ene ouder P. umbilicata is bekend maar zeldzaam, omdat hij moeilijk te vermeerderen is. Deze kruising levert een donkerpaarse bloem, die veel lijkt op die van P. umbilicata (5 cm). In die zin een aanwinst.
- cincinnata x incarnata alba (CL)
Nog niet benoemde recente kruising.
- ‘Adularia’(JV)
citrina x sanguinolenta. Zalmkleurige bloemen (4 cm) bet hele jaar rond. Bloeit reeds als jonge plant.
- ‘Red Inca’ (CL)
coccinea x incarnata. Een bijzondere nieuwkomer met een magentarode bloem (7 cm) en de violetroze, lange corona van P. incarnata. Een tropische soort gekruist met de meest winterharde passiflora! Vorsttolerantie moet nog blijken.
- ‘Lady Margaret’ (TS)
coccinea x incarnata. Dezelfde kruising als de vorige uit U.S.A. Bloem is wat roder en de corona korter. Moet zich nog bewijzen.
- cuprea x perfoliata (CL)
Recente kruising met een heel hijzonder, dun en lang, 1-lobbig blad. Heeft nog niet gebloeid.
- ‘Monique Klemann’ (CL)
‘Decaisneana’ x caerulea. Een recente kruising met 3-lobbig blad. Bloem lijkt op ‘Belotii‘, is wel kleiner, maar heeft meer kleur.
- ‘Evatoria’ (CL)
‘Decaisneana’ x c. constance elliott. Een kruising uit 1991, lijkt ook weer op ‘Belotii‘ met kleinere bloem (7 cm), maar iets anders en mooier getekend.
- ‘Byron Beauty’ (Knight)
edulis x incarnata. Een kruising uit U.S.A. met een prachtig groen blad en een grote paarse bloem (10 cm). Jammer genoeg steriel, dus geen eetbare vruchten als van P. edulis.
- ‘Finlandial (PW)
edulis ‘Flavicarpa‘ x incarnate. Kruising uit U.S.A. met mooi getekende bloem (7 cm), cremekleurig en ovale, eetbare vruchten.
- ‘Frederick’ (PW)
edulis ‘Flavicarpa‘ x edulis ‘kamunal. Meest populaire edulis vanwege de relatief grote (10 cm) donkerrode, eetbare vruchten. Zelfbestuivend!
- ‘Sapphire’ (JV)
edulis ‘Flavicarpa’ x quadrifaria Nieuwe kruising uit Groot Brittannië met een mooi blad en een donkerpaarse bloem (7cm)
- ‘Sunburst‘ (JV)
gilbertiana x jorrulensis. Prachtige en rijke bloei in de zomer. Mooi getekend blad en helter geeloranje bloemetjes (4 cm). Ze ruiken onaangenaam, dus buiten houden.
- ‘Colvillii’
incarnata x caerulea. Een alweer 20 jaar oude kruising uit Groot BrittanniLi met bloemen die veel lijken op die van P. caerulea.
- ‘Incense‘ (Knight)
incarnata x cincinnata. Heel populaire kruising met prachtige paarse bloemen met gesluierde corona. Bevat echter een virus, dat zich vooral ‘swinters op het blad laat zien. Matig winterhard.
- ‘Kewensis’ (Kew)
kermesina x caerulea. Een kruising uit Groot Brittannië met felroze, stervormige bloemen (7 cm). Herkomst is onduidelijk.
- ‘Coral Glow‘ (PW)
manicata x ?. Een reeks kruisingen veelal uit U.S.A. van P. manicata met P. mollissima, P. mixta etc. Bloem meestal roze van kleur met een korte bloembuis (6 cm).
- ‘Coral Seal (PW)
x manicata
- ‘x jamesonii’
x manicata.
- ‘Deanna’
x manicata.
- ‘Smithiana’
x manicata.
- ‘Elizabeth’ (PW)
phoenicea x incarnata. Prachtig lichtblauwe bloem (12 cm), lange corona met kwetsbare stengel.
- ‘Purple Tiger’ (PW)
phoenicea x quadrangularis. Nog een kruising uit U.S.A. Het verschil met ‘Decaisneana‘ is onduidelijk (zie aldaar).
- ‘Eynsford Gem’
racemosa x caerulea. Afkomst onduidelijk. Bloem lijkt op ‘Violacea’. Plant groeit compact bossig met veel zijscheuten en het blad is kleiner.
- ‘Pink Star’ (CL)
racemosa x c. constance elliott. Enigszins bleekroze gekleurde bloem (7 cm). Bloeit pas als volwassen plant.
- ‘Atropurpurea’
racemosa x raddiana. Kruising van onbekende oorsprong. Bloem lijkt op ‘Violacea, maar is groter (9 cm) en sprekender van kleur. Bloeit als volwassen plant.
- ‘Hematiteii’ (JV)
sanguinolenta x capsularis. Bloem wat bleekrdze van kleur en iets groter dan sanguinolenta.
- ‘Curiosa’ (SK)
suberosa x coriacea. Met 3-lobbig blad is een duidelijke tussenvorm van de twee ouders. Bloem klein (2 cm).
- ‘Pink Promenade’ (PW)
trisecta x mixta Zacht behaard 3-lobbig blad en een roze bloem.
- ‘Cordelia’
vitifolia x coccinea. Kruising uit Florida, U.S.A. Rode bloem (6 cm), iets kleiner dan die van P. vitifolia.
- ‘Hot Shot’ (CL)
vitifolia x coccinea. Kruising met 3-lobbig blad. De rechtopstaande rode bloem heeft een relatief lange bloemsteel (10 cm).
- ‘Piresi’ (JV)
vitifolia x quadrifaria. Veelbelovende nieuwe kruising van John Vanderplank. Bloemen zijn fel oranjerood vann@eur (14 cm). 1-lobbig getand blad. Aanrader!
De naamcodes van de de voornaamste kruisers (hybridizers):
PW | = | Patrick Worley | U.S.A. |
SK | = | Silvan Kamstra | Nederland |
JV | = | John Vanderplank | Groot-Brittannië |
MG | = | Monika Gottschalk | Duitsland |
CL | = | Cor Laurens | Nederland |